ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ

ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το χαρούπι και κατ’ επέκταση το χαρουπόμελο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Καθώς αποτελείται από 50% φυσικά σάκχαρα το χαρούπι βοηθάει στο μεταβολισμό των σακχάρων και ρυθμίζει τον σακχαρώδη διαβήτη. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου (περιέχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα), ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ (όπως π.χ. η σοκολάτα), που παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες (76%), μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο φώσφορο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2, φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και πολυφαινόλες και τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει το χαρούπι, βοηθούν στην πέψη και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου καθώς και στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.
Επίσης, στις γυναίκες βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων προστατεύοντας την καρδιά.

Το χαρουπόμελο ανακουφίζει από τον βήχα μαλακώνοντας το λαιμό και περιορίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Με το χαρουπόμελο εξάλλου παρασκευάζονται διάφορα αναψυκτικά και σιρόπια για το βήχα.
Το χαρουπόμελο είναι καταπραϋντικό για το στομάχι, αφού δεν περιέχει διεγερτικά όπως ο καφές, είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργίες.